Toksik İlişki Nedir
29 Temmuz 2024, Pazartesi Tarihinde yayınlandı
Günümüzde çok sık kullanılan toksik ilişki kavramını bir de kendi kalemimle anlatmak için sizlere bu yazıyı sunmak istedim. Bu kavramla ilgili herhangi bir sorunuz olursa lütfen sormaktan çekinmeyin!
İlk olarak toksik ilişki sıklıkla romantik ilişkiler için kullanılan bir kavram olsa da sadece romantik ilişkiler toksik özellikler taşımaz; sosyal ilişkiler, aile ilişkileri ve hatta bazen iş ilişkileri bile toksik özellikler taşıyabilir, peki nedir bu toksiklik?
Türkçe değerlendirmek gerektiğinde zehir olarak ele alınabilecek bu kavram psikolojik bir zehirdir. Diğer kişi yediğimiz veya içtiğimiz şeylere görünmez bir zehir koyar ve biz bu etkiyi hemen fark etmeyiz ancak gelin görün ki bu zehrin dozu her geçen gün artmaktadır, her gün bir damla daha…
Vücudunuza iyi gelmeyen bu zehri fark ettiğinizdeyse çoktan size alışkanlık yapmıştır, o yemekten yemeden duramaz bir halde bulursunuz kendinizi zehirli ilişkileri tam olarak buna benzetebiliriz işte, aldığınız duygusal ve psikolojik zararları fark etmeden hayatınıza devam etmeye çalışırken bulursunuz kendinizi ancak canınız oldukça acımasına rağmen bu döngüyü kırmak oldukça zordur.
Sürekli anlaşılmadığınız, görülmediğiniz, aşağılandığınız ve hatta belki suçladığınız kişi sizin ruhunuzu zehirlemeye devam eder. Siz ise her geçen gün kendinize daha az inanmaya ve güvenmeye başlarsınız, kendinizden ve yeteneklerinizden şüphe duyarsınız işte burada da günümüzde çok tanıdık olan başka bir terim devreye giriyor: Gashlighting, bu kavramı önümüzdeki yazılarda daha detaylı açıklayacak olmakla birlikte bu yazıda kısaca gerçeklik algınızı çarpıtan manipülasyonların bir araya gelmesiyle oluştuğunu söyleyebilirim. Yine toksik ilişkilerde sıklıkla gashlighting de görülmektedir.
Toksik ilişkilerin birçoğunda ortak olan 5 temel unsur:
1) Baskılayıcı ve kısıtlayıcı tavırlara maruz kalarak kontrol edilmek
2) Tartışmaların hepsinde suçlu çıkmak
3) İlişkinin içinde kişinin kendisi gibi olamaması
4) Saygı ve değer görmemek
5) Sürekli fedakârlık yapmak ve asla yetememek
Yine bu düzlemler göz önünde bulundurulduğunda narsistik kişilik özellikleri ön planda olan bireylerin bazı şemaları aracılığı ile kurdukları ilişkileri sıklıkla ve hızla toksik bir yere çektikleri söylenebilir.
Bu düzlemde ise aşağıda örneklerini vereceğim bazı soru kalıpları sizin için çok tanıdık olabilirler, gelin bunları birlikte inceleyelim.
Emek harcadım acaba düzelir mi? Hala kurtarabilir miyim? Onu değiştirebilir miyim?
Bu halde olmamızın sebebi ben miyim? (Gashlighting)
Kötü bir ilişki içinde olmak yalnız olmaktan daha iyi olabilir mi?
Gibi soru kalıpları bazen yaptığımız yatırımları etkilerken bazen de gerçeklikle olan temasımızı azaltarak sağlıklı düşüncelerimizi engelleyerek sağlıklı kararlar vermemizi engelleyebilir.
Çok uzun zamandır içinde çıkmaya çalıştığınız ancak henüz istediğiniz kadar içinden çıkamadığınız bazı örüntüler çok uzun zamandır sizi etkiliyor olabilir, bu düzlemde ise rahatlıkla söyleyebilirim ki bu düzlemlerin içinden tek başınıza çıkmak zorunda değilsiniz. Bu ve diğer birçok konuyu rehberli bir yolculuk ile çözmek için psikoterapi hizmeti alabilirsiniz.