Bilişsel Davranışçı Terapi
29 Temmuz 2024, Pazartesi Tarihinde yayınlandı
Bilişsel Davranışçı TerapiBilişsel davranışçı terapi aslında bir terapi ekolünden ziyade genel bir psikoterapi sınıfıdır ve birçok yaklaşımın bu sınıfın içinde sayılabileceği söylenebilir. Bu yaklaşımlardan bazıları Rasyonel Duygu-Davranış Terapisi,
İlk bilişsel davranışçı terapi 1950’li yılların ortalarında Amerikalı psikolog Albert Ellis tarafından geliştirilen rasyonel duygu davranış terapisi olduğu söylenebilir.
Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi ekolüdür. İnsanların davranış ve duygulanımlarını inceleyen psikolojik modellerin bir araya getirilmesiyle geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk, psikolojik rahatsızlık ve geniş bir problem alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır.
Davranış tedavileri, genel bir tanımla öğrenme ilkelerinin davranış bozukluklarının analiz ve tedavilerine sistematik bir biçimde uygulanışı olarak tanımlanabilir. Davranış tedavileri doğrudan uyumsuz davranışlar üzerine odaklanır. Davranışçı tedavide bireye tedavinin mantığı aktarılıp, kaygı verici durumlarla karşılaştığında kaçmak yerine, kaygıyla başa çıkmak konusunda ne tür yöntemler uygulayabileceği aktarılır.
Bilişsel teoriye göreyse çocukluk çağındaki deneyimler öğrenme yoluyla bazı temel düşünce, sayıltı ve inanç sistemlerinin oluşmasına neden olur. Bu temel düşünce ve inançlar „şema“ olarak adlandırılır. Bu şemalar katı düşünce kalıpları olup, yaşamın daha ileri dönemlerinde bireylerin kendileri ve yaşadıkları dünyaya ilişkin algılarını biçimlendirmekte kullanılır. Psikiyatrik bozukluklar, bireyin bilinçli olarak farkında olmadığı bu olumsuz kalıpların içeriğindeki temel düşünceleri destekleyen bir yaşam olayının ardından gelişir.